SDA / Nechaj si svoj vstup do IT zafinancovať úradom práce

Nechaj si svoj vstup do IT zafinancovať úradom práce

Nechaj si svoj vstup do IT zafinancovať úradom práce

Ak premýšľaš o kariére v IT, teraz je ten správny čas začať. Vďaka projektu „Zručnosti pre trh práce“, ktorý organizuje Úrad práce SR, môžeš získať financovanie na kurzy v oblasti IT. Program ti pokryje náklady na vzdelanie, a niektoré z kurzov sú dokonca akreditované, čo zvyšuje tvoje šance na trhu práce. Či už sa zaujímaš o softvérové testovanie, dátovú analýzu, programovanie v Pythone, alebo umelú inteligenciu (AI), teraz máš príležitosť vstúpiť do dynamického sveta technológií bez toho, aby si musel/a platiť za kurz z vlastného vrecka.

Prečo IT?

  1. Rastúci dopyt a stabilita
    IT patrí medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce odvetvia, s neustále rastúcim dopytom po odborníkoch. Firmy hľadajú špecialistov na technológie, ako sú programátori, analytici dát a experti na kybernetickú bezpečnosť. Ak sa rozhodneš pre IT, zabezpečíš si stabilné zamestnanie a množstvo príležitostí na rast.
  2. Vysoké platy a flexibilita
    IT pozície ponúkajú atraktívne platy a často umožňujú prácu na diaľku. To ti poskytne flexibilitu a možnosť pracovať z domu alebo kdekoľvek inde na svete, čo ti dáva slobodu rozhodovať o svojom pracovnom čase a prostredí.
  3. Technológie sú budúcnosť
    Budúcnosť je v technológiách. Či už hovoríme o umelej inteligencii, automatizácii, alebo kybernetickej bezpečnosti, IT je hnacím motorom inovácií. Vstupom do tohto odvetvia si zabezpečíš kariéru v oblasti, ktorá bude neustále rásť a ponúkať nové možnosti.

Aké IT pozície sú najžiadanejšie na trhu?

1. Softvérový tester
Ako softvérový tester budeš zodpovedný/á za testovanie softvéru, hľadanie chýb a zabezpečenie, aby softvér fungoval správne ešte predtým, než sa dostane ku koncovým používateľom.

2. Data Scientist (Odborník na dáta)
Firmy dnes zbierajú obrovské množstvá dát, a preto potrebujú odborníkov, ktorí dokážu tieto dáta analyzovať a na základe nich robiť rozhodnutia. Ako Data Scientist budeš využívať štatistické metódy a algoritmy na analýzu dát a hľadanie vzorcov.

3. Python Developer
Python je univerzálny programovací jazyk používaný v rôznych oblastiach, od vývoja webových aplikácií až po umelú inteligenciu. Znalosti Pythonu ti otvoria dvere k mnohým kariérnym príležitostiam.

4. AI Engineer
Ako AI inžinier budeš pracovať na vývoji algoritmov, ktoré umožňujú strojom učiť sa a rozhodovať sa na základe dát. Táto pozícia je jednou z najžiadanejších a najlepšie platených profesií budúcnosti, s obrovským potenciálom rastu.

Predikcia na rok 2025

Podľa analýz Európskej komisie a slovenského Úradu práce bude v nasledujúcich rokoch prudko rásť dopyt po odborníkoch na kybernetickú bezpečnosť, umelú inteligenciu, dátovú analýzu a softvérový vývoj. Tieto oblasti budú čoraz viac kľúčové pre digitálnu transformáciu a budúcnosť trhu práce.

Ako prebieha financovanie kurzu cez Úrad práce?

  1. Zaregistruj sa na webinár
    Na začiatku ti odporúčame zúčastniť sa vzdelávacieho webinára, kde sa dozvieš viac o rôznych IT oboroch. Získaš prehľad a vyberieš si ten správny kurz pre teba.
  2. Podaj prihlášku a žiadosť o financovanie
    Po výbere kurzu si podáš prihlášku a žiadosť na financovanie cez projekt „Zručnosti pre trh práce“. Žiadosť bude poslaná na Úrad práce, ktorý ju posúdi.
  3. Schválenie a začatie kurzu
    Keď ti Úrad práce schváli žiadosť, môžeš začať kurz. Po úspešnom ukončení kurzu a záverečnej skúške Úrad práce uhradí náklady na tvoje vzdelanie.

Záver

Ak hľadáš kariéru v IT, teraz je ten správny čas začať. Využi financovanie od Úradu práce, prihlás sa na kurz, a priprav sa na budúcnosť plnú príležitostí.

Pozri sa na vzdelávacie webináre.