SDA / Ako si vybrať tú správnu cestu v IT?

Ako si vybrať tú správnu cestu v IT?


Vstup do sveta informačných technológií môže byť ako vstup do labyrintu plného možností a nespočetného množstva informácií. Nielen pre začiatočníkov ale aj pokročilejších nadšencov môže byť výber správnej cesty zavadzajúci a často mätúci. V rámci tohto článku sa pokúsime trochu Ti zjednodušiť výber a predstaviť Ti niekoľko dôležitých aspektov.

Tak poďme na to!

Software Tester: Vstupná brána do sveta IT

Pokiaľ si začiatočníkom v IT oblasti, netreba sa báť. Pozícia Software Tester je vynikajúcim vstupným bodom. Táto rola Ti umožní získať cenné skúsenosti s testovaním softvéru a pochopiť základné princípy vývoja. 

Okrem toho, že sa zoznámiš s procesmi a metodikami testovania, získaš cenný prehľad o fungovaní softvérového vývoja. To ti neskôr môže pomôcť pri rozhodovaní sa ohľadom špecializácie na konkrétny programovací jazyk či technológiu. 

Java a JavaScript: Univerzálne jazyky s mnohými možnosťami

Ak túžiš po programovaní, si na správnej ceste. Aj napriek tomu, že majú tieto programovacie jazyky podobné názvy, ich funkčnosť a účel sú celkom odlišné. Jazyky Java a JavaScript patria medzi tie univerzálne, ktoré Ťa môžu zaviesť do mnohých odvetví IT. Java je široko používaná vo vývoji aplikácií a softvérov pre rôzne zariadenia. Na druhej strane JavaScript dominuje vo webovom vývoji. Je nepostrádateľným jazykom pre vývoj interaktívnych prvkov na webových stránkach. Umožňuje dynamicky meniť obsah stránky, reagovať na užívateľské akcie a vytvárať moderné webové rozhranie. 

Data Science: Pre analytikov a milovníkov čísiel

Pokiaľ sa cítiš byť analytickým jedincom, Data Science môže byť tá správna cesta. Toto odvetvie sa zaoberá analýzou a interpretáciou dát s cieľom získať cenné poznatky a predikcie pre vývoj firmy. V Data Science sa stretneš s programovacími jazykmi ako Python, R a mnohými ďalšími nástrojmi pre prácu s dátami. Súčasťou tohto odvetvia je tiež takzvaná “Machine learning” (Strojové učenie), čo je vedná disciplína v rámci umelej inteligencie (AI), ktorá sa zaoberá schopnosťou počítačov učiť sa a vylepšovať svoje výkony na základe skúseností z dát. 

UX/UI Design: Pre kreatívcov s víziou

Pre tých s umeleckým cítením a schopnosťou vidieť veci inak, je UX/UI design skvelou cestou. Táto disciplína sa zameriava na vytváranie užívateľsky prívetivých a esteticky pôsobiacich užívateľských rozhraní. Zahŕňa prvky dizajnu, psychológie používateľa a interakčného dizajnu. Zjednodušene sa zaoberá vzhľadom webových a mobilných aplikácií a ich zrozumiteľnosťou pre koncového používateľa.

Python: Univerzálny jazyk s mnohými využitiami

Nakoniec, pokiaľ stále váhaš, môže byť Python tou správnou voľbou. Je to jazyk, ktorý sa rýchlo naučíš a má široké spektrum využitia. Python sa využíva v oblastiach ako web development, automatizácia, analýza dát a mnoho ďalších. Tento jazyk je považovaný za skvelý štart pre začínajúcich programátorov, ktorí sa začínajú učiť svoje prvé kódy.

Na záver, neexistuje jedna správna cesta v IT. Je dôležité nájsť oblasť, ktorá Ti prináša radosť a zahŕňa Tvoje záujmy a schopnosti. Napriek tomu, že Software Tester môže byť skvelým vstupom, vždy máš možnosť preskúmať ďalšie možnosti, ako sú Java, JavaScript, Data Science, UX/UI Design a Python. Vyber si cestu, ktorá Ti bude najviac vyhovovať, a neboj sa objavovať nové obzory v IT svete! Radi s Tebou všetko individuálne skonzultujeme a s výberom tej správnej cesty Ti v našej akadémii pomôžeme.